Inzicht in je financiën
Ken je dat gevoel dat het lijkt alsof je geld verdwijnt als sneeuw voor de zon? Je denkt deze maand goed te kunnen sparen, maar dan komt er een (onverwachte) uitgave, zoals het onderhoud van je auto of je cv-ketel. De uitgaven stapelen zich die maand op en je denkt: de rest van de maand moeten we maar even spaarzaam zijn en geen grote uitgaven doen. En de volgende maand herhaalt het zich weer.
Dit was jaren geleden ook heel herkenbaar voor mij. Doordat ik niet voldoende inzicht had in mijn financiën, kon ik minder sparen dan gepland, terwijl ik wel grote uitgaven had. Dit resulteerde in een rem op de uitgaven die ik wel in de hand had, namelijk leuke dingen doen met mijn dierbaren. Zo zonde, want herinneringen maken is een van de kostbaarste ervaringen in het leven waar je volop van moet kunnen genieten. Tegenwoordig staat het maken van mooie herinneringen bovenaan mijn to-do-lijst en ik kan er 100% van genieten, ook als dit samenvalt met (onverwachte) grote uitgaven.
Hoe heb ik deze mentale gemoedsrust kunnen krijgen?
Door inzicht te krijgen in mijn financiën en proactief mijn uitgaven te plannen. Door maandelijks (of frequenter) je inkomsten en uitgaven bij te houden, krijg je een realistisch beeld van wat je uitgaven zijn en hoeveel je daadwerkelijk kunt sparen. Vaak maken we een onrealistische berekening van wat we kunnen sparen, waardoor we teleurgesteld zijn als we ons spaardoel niet halen. In de meeste bankierenapps vind je handige budgettools die je uitgaven automatisch categoriseren. Dit kan je als eerste stap gebruiken om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken.
Bij de meeste banken kun je bij je spaarrekening verschillende spaarpotjes maken. Op deze manier kun je uitgaven plannen en overzichtelijk bijhouden. Door ook je leuke activiteiten te budgetteren, heb je elke maand een budget beschikbaar om mooie herinneringen te maken.
Deze spaarpotjes kun je ook gebruiken voor niet-maandelijkse uitgaven, zoals het betalen van verzekeringen. Bijvoorbeeld voor je woonverzekering, waarvan je vaak een jaarlijkse factuur krijgt. Door dit bedrag door 12 te delen en maandelijks dat bedrag in een aparte spaarpot te plaatsen, heb je het geld gespaard voordat je de factuur moet betalen.
Zo, de eerste te stappen naar financieel inzicht zijn gezet en je weet hoeveel je kunt sparen. De volgende stap naar meer financiële gemoedsrust is het stellen van spaardoelen, zoals het sparen van een buffer. Dit geeft je meer financieel draagvlak, waardoor je financiële tegenvallers gemakkelijker kunt opvangen. In onze Money Professional startersgids hebben we de stappen overzichtelijk opgesomd.
Zou je graag meer verdieping willen, of vind je het moeilijk om zelf aan de slag te gaan en dit vol te blijven houden? In onze workshop "Bouwen aan je Basis" werken we twee maanden lang in een gemotiveerde groep aan het leggen van een goede financiële basis.